Copiii din învățământul preuniversitar ce se confruntă cu probleme emoționale, de comportament sau cei agresați vor putea beneficia, la recomandarea unui specialist, de consiliere psihologică gratuită, potrivit unui proiect de act normativ aflat în dezbaterea deputaților.
Proiectul legislativ înregistrat recent la Camera Deputaților pentru dezbatere stabilește, printre altele, că elevii din școlile de stat sau private autorizate ori acreditate vor beneficia de consiliere psihologică gratuită, fie în cabinetele medicale și psihologice școlare, fie în spitalele de stat.
Pentru a se putea aplica, proiectul legislativ ce vizează modificarea Legii educatiei naționale nr. 1/2011 trebuie să fie adoptat de Parlament și să fie oficializat, prin publicarea în Monitorul Oficial.
După cum este prevăzut în proiectul de act normativ, de consiliere psihologică gratuită vor beneficia antepreșcolarii (copii cu vârsta de până la trei ani – creșă), preșcolarii (copii cu vârsta cuprinsă între trei și șase ani – grădiniță) și elevii ce au recomandarea unui specialist, psiholog școlar sau medic de medicină școlară.
Astfel, elevii care traversează o perioadă cu probleme emoționale sau cei care au fost victime ale comportamentelor abuzive repetate (bullying) se vor putea adresa specialiștilor pentru a obține o trimitere la un cabinet psihologic. În momentul de față, legislația din țara noastră stabilește că doar studenții au dreptul la consiliere psihologică gratuită.
Potrivit Centrului de Consiliere și Orientare în Carieră din cadrul Universităţii Politehnica Timişoara, “consilierea psihologică este o intervenție psihologică în scopul optimizării, autocunoașterii și dezvoltării personale sau în scopul prevenției și remiterii problemelor emoționale, cognitive și de comportament”.
Proiectul de lege este superfluu, cineva se află-n treabă. Psihologii școlari cu ce se ocupă?
In regimul socialist, pt derbedei erau scoli speciale. Acolo erau instructori bine pregatiti pentru astfel de „elevi”. Curricula era simpla, ” APA, paie si bataie”. Si bine era !
Se vede clar că ai absolvit „școala specială”: ai mîncat „apă, paie și bătaie” și vii să te balegi aici!